Cykeläventyr

I början av juni fick jag överta min kompis Linneas gamla cykel "Lilian" (den är alltså lila). Just den dagen hade jag inte tid eller lust att cykla hem den till mig utan ställde den istället hemma hos min syrra på Telefonplan för att så snart som möjligt frakta hem den till Solna. Så snart som möjligt visade sig bli exakt två månader senare. Idag var alltså dagen då det var dags för Mia att svinga sig upp på cykelsadeln för att cykla från då Telefonplan till Västra skogen.

Måste säga att det gick mycket bra trots att det är den varmaste dagen på länge, Lilian har liksom sett sina bästa dagar, jag är så sjukt otränad så det det är pinsamt plus då allvarligt rädd för trafik. Även om jag råkade göra 5-6 mer eller mindre stora felkörningar så tog hela resan inte mer än ca 40 min. Och jag gick bara av cykeln två gånger. En gång när jag hade cyklat fel och skämdes lite så då gick jag av så att det skulle se ut som att jag stod och väntade på någon samtidigt som jag febrilt försökte komma på vart jag befann mig och åt vilket håll jag borde cykla. Den andra gången var precis på slutet när jag var tvungen att släpa upp cykeln i en trappa vid tunnelbanan här hemma.

Kom fram till följande saker på min resa:

  • Kungsholmen är fakiskt ganska mysigt. Finns gömda delar som är riktigt fina.
  • Sommarstockholm är kanske det finaste som finns. Utsikten över Västerbron, lukten av grillar i Rålis, folk överallt i Tanto osv osv. Fab!
  • Cykla i en skog när det är fuktigt leder till ofrivillig förtäring av en rad olika sorters insekter.
  • Cykling+Mia+sommarvärme=10 liter svett. Ska nu därför dricka ett glas vatten. 


Här svischade jag förbi

3 dagar och 16 timmar kvar till semester!

Nu måste jag säga att jag tycker lite synd om mig själv. Hela familjen är på plats i byn i Spanien utom jag. Jag måste nämligen jobba i fyra dagar till innan jag får åka. Jag hör rykten om fantastiskt morgonljus bakom bergen, enorm takterass i den nya lägenheten, pool på innergården, gångavstånd till favoritstranden, middag på bästa köttrestaurangen, båtutflykt till fiskrestaurang på strandrevet och smuttande på rosévin i skymningen.

Själv har jag tvättstugan, tänkte moppa golvet och ska sedan gå och lägga mig för att stiga upp kl. 6 imorgon bitti för att jobba. Jag vet att jag är gnällig och jag vet att jag själv får vara i byn redan på fredag men just nu känns det lite som att jag är ensammast i världen.

Stackars lilla mig.



Håll ut byn! Snart kommer jag!

Det här med turister och deras fula ryggsäckar.

Såhär i semestertider så svämmar Stockholm fullkomligt över av turister. Det är tyskar som går långsamt på Drottninggatan, smålänningar som står på fel sida av rulltrappan i tunnelbanan, fransmän som ställer upp sig för gruppfoton mitt på ett övergångsställe och spanjorer som förvirrat letar efter öppna restauranger vid midnatt. Alla ovannämnda kategorier är ju självklara orsaker till minst 3-4 irritationsmoment per dag för oss som bor i staden året runt men låt gå för det.

Det är dock en sak som alla dessa turister verkar ha gemensamt och som förbryllar mig oerhört. Alla går runt med en praktisk ryggsäck som de uppenbarligen inhandlat för just ändamålet att använda den under sin Stockholmsvistelse. Vad jag inte kan förstå är varför.

Jag har varit turist väldigt många gånger i mitt liv. Jag har besökt närmare 20 länder hittills i mitt liv och rest kors och tvärs på olika sorters resor. Jag har vandrat gata upp och ner i Paris, solat på stränder på spanska solkusten, irrat mig runt i Londons tunnelbanesystem, gått vilse i 45-gradig värme i Barcelona, åkt pendeltåg ut till Bryssels förorter, spenderat otaliga nätter på mer eller mindre märkliga hotell på den franska landsbygden, åkt tåg genom Tyskland och bilat genom Alperna.

Inte en enda gång under någon av dessa resor har jag behövt tänka "Fan, alltså. Jag borde ju har köpt en såndär praktisk ryggsäck med massa olika fack och med en såndär trevlig flaskhållare. Hur jag ska överleva resten av semestern utan en sådan är ju en gåta..".

Jag har, som jag kan tänka mig att de allra flesta andra kvinnor har, en handväska som jag aldrig lämnar huset utan. Vad har jag då i min handväska? Jo, plånbok, mobiltelefon, eventuellt min kamera, kalender, näsdukspaket, ett läppsyl och ofta också en vattenflaska. Allt detta får ju plats alldeles utmärkt. Vad jag inte förstår är hur alla turister då överger sina handväskor när de åker på semester för att byta ut dem mot ryggsäcken. Vad är det som de måste ha med sig utöver de saker jag har räknat upp bara för de är på resa?

En karta, det känns ju rimligt men vad jag vet så tar inte en karta så ofantligt stor plats så att man inte skulle kunna ha den med sig i sin vanliga väska. En guidebok? Heller inte särskilt stora så det känns ju inte som att det bara kan bero på det.
Sen kommer jag inte på mer. Jag förstår det inte.

Nu kommer ni säkert tänka att "Ja, men alla män då? Som kanske inte så ofta bär med sig en väska vill kanske ha sina persedlar i en ryggsäck under semestern?". Jo, kanske det. Men samma fråga kvarstår. Speciellt som jag har sett ett flertal par där både mannen och kvinnan går runt med dessa ryggsäckar på ryggen. Vissa kräver alltså dubbel uppsättning av detta hemliga ryggsäcksinnehåll. Är det satellittelefoner de har? Fyra lexikon på olika språk? Ett gasolkök? Hela reskassan i kontanter?

Jag förstår bara inte varför vissa känner sig manade att klä ut sig till turister bara för att man åker på resa. Herregud det finns väl andra helt normala, vettiga väskor som man kan använda och som gör att smälter in i stadsmiljön istället för att gå och köpa dessa fula ryggsäckar som man i stort sett kunde byta ut mot en t-shirt med texten "Råna mig! Råna mig" Jag är turist och har allt jag äger i min ryggsäck!".

Jag ska snart börja skriva packningslista inför min studande semester. Och ingen ryggsäck kommer att stå med så långt ögat kan nå. Tror ni jag överlever ner till Spanien utan den?


Här har vi då en ryggsäck som rymmer allt man behöver för att promenera från Gamla stan till Drottninggatan. Fast bara om man kommer någonstans utanför Stockholms län. Annars räcker det med ett par skor. Märkligt..

RSS 2.0